Изпитването на експерименталното антивирусно хапче срещу COVID-19 на компанията Pfizer Inc

...
Изпитването на експерименталното антивирусно хапче срещу COVID-19 на компанията Pfizer Inc
Коментари Харесай

Хапче на Pfizer намалява с 89% риска от тежко протичане на COVID-19 |

Изпитването на пробното антивирусно хапче срещу COVID-19 на компанията Pfizer Inc беше прекъснато по-рано от плануваното, откакто досегашните резултати демонстрираха, че лекарството понижава с 89% възможностите за хоспитализация или гибел при пълнолетни лица, изложени на риск от развиване на тежко коронавирусно заболяване, заяви в петък компанията, представена от Ройтерс.

Резултатите наподобява надминават тези,, за което беше обявено, че понижава на половина вероятността от гибел или хоспитализация за пациенти с COVID-19, които също са с висок риск от съществено заболяване.

Все още обаче не са налични цялостните данни за изпитванията на хапчета на двете компании.

Междувременно Pfizer съобщи, че възнамерява да даде междинни резултати от изпитването за своето хапче, което се дава в композиция с по-стар антивирусен препарат, наименуван ритонавир (ritonavir), на Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) като част от приложението за незабавна приложимост, което беше подадено през октомври. Комбинираното лекуване се състои от три хапчета, прилагани два пъти на ден.

Планираният разбор на 1219 пациенти в изследването на Pfizer преглежда хоспитализациите или смъртните случаи измежду хора, диагностицирани с лек до умерен COVID-19 с най-малко един рисков фактор за развиване на тежко заболяване, като затлъстяване или по-голяма възраст.

Установено е, че 0,8% от тези, получили лекарството на Pfizer в границите на три дни след появяването на признаците, са били приети в болница и никой не е умрял до 28 дни след лекуването. 7% са хоспитализациите при пациентите, третирани с плацебо. В групата на хората с плацебо е имало и седем смъртни случая измежду инфектираните с COVID-19.

Процентите са сходни за пациентите, лекувани в границите на пет дни от признаците - 1% от лекуваните с хапчето на Pfizer група са били приети в болница, спрямо 6,7% за групата с плацебо, която включва и 10 смъртни случая.

Ройтерс отбелязва, че антивирусните медикаменти би трябвало да се дават допустимо най-рано , преди коронавирусната зараза да се развие, с цел да бъдат те най-ефективни.

" Видяхме, че имаме висока резултатност, даже и да са минали пет дни след лекуването на пациента. Хората може да изчакат няколко дни, преди да получат резултат от COVID-19 тест или нещо сходно, а това значи, че имаме време да ги лекуваме и в действителност да бъдем в полза за публичното здраве ", съобщи пред Ройтерс Аналиса Андерсън, началник на програмата на Pfizer.

Компанията не разказва в детайли страничните резултати от лекуването, само че споделя, че нежелани реакции са се случили при към 20% от пациентите , лекувани с пробното лекарство или измежду тези с плацебо.

" Тези данни допускат, че в случай че бъде утвърден, нашият перорален антивирусен претендент има капацитета да избави живота на пациентите, да понижи тежестта на инфекциите с COVID-19 и да отстрани до девет от 10 хоспитализации “ , съобщи от своя страна основният изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла.

Експертите по инфекциозни заболявания обаче акцентират, че предотвратяването на COVID-19 посредством необятно потребление на ваксини остава най-хубавият метод за надзор на пандемията.

Лекарството на Pfizer, част от клас, прочут като протеазни инхибитори, е предопределено да блокира ензим, от който се нуждае коронавирусът, с цел да се развъжда.

Молнупиравир на компанията Merck има друг механизъм на деяние, предопределен да вкара неточности в генетичния код на вируса. Merck към този момент продаде на Съединени американски щати, Англия и други страни милиони курсове от лекуването, утвърдено единствено преди ден от регулаторите на Обединеното кралство.

Pfizer изследва и дали хапчето на компанията може да се употребява от хора без рискови фактори за тежко протичане, както и за попречване на коронавирусна зараза при хора, изложени на вируса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР